O firmie


Zakłady Mięsne SZAJEK są jednym z najstarszych zakładów zajmujących się przetwórstwem mięsa w Polsce. Firma została założona w 1905 roku przez Eustachiusza Kliksa, a obecnie prowadzona jest przez jego wnuczkę Anielę Szajek oraz trzech prawnuków: Gerarda, Bartosza i Krzysztofa.

Obecnie Zakład można zaliczyć do jednego z najbardziej nowoczesnych nie tylko w rejonie Wielkopolski, ale i w kraju. Spełnia wszelkie wymogi i standardy UE. Produkty oferowane przez Zakład są bardzo zróżnicowane. W asortymencie znajdziemy mięso z wieprzowiny, drobiu i wołowiny. W każdym z produktów charakterystyczna jest wysoka zawartość mięsa. Wszystkie produkty łączy wysoka jakość i dbałość o najmniejszy szczegół. Nasze wyroby są bardzo dobrze przyprawione, tak po wielkopolsku.

Dzięki ponad 100-letniemu doświadczeniu udanie łączymy tradycję z najnowszymi technologiami. Efektem są unikalne wyroby o najwyższej jakości, których smak doceniło już wielu klientów z całej Polski. Potwierdzeniem naszych umiejętności jest tytuł Najlepszego Producenta Wędlin, przyznany w 2014 roku podczas konkursów wędliniarskich na Międzynarodowych Targach Polagra w Poznaniu.

Zakłady Mięsne SZAJEK z Granowa uzyskały również certyfikat uprawniający do posługiwania się nazwą „Kiełbasa biała parzona wielkopolska”, która uzyskała status Chronionego Oznaczenia Geograficznego na terenie Unii Europejskiej.Jej wyjątkowość polega na tym, że jedynymi składnikami są mięso wieprzowe kl. I z szynki, sól, pieprz, czosnek i majeranek. I to właśnie wyróżnia ją na tle innych kiełbas. Warto zaznaczyć, że tylko nieliczne firmy otrzymały ww certyfikat.